Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het deel dat boven het tandvlees zichtbaar is. De wortel zit daaronder in de kaak verankerd. In iedere wortel zit een kanaal: het wortelkanaal. Dit is gevuld met levend weefsel, de pulpa. Dit weefsel bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten.
Als een tand of kies aangetast wordt door tandbederf (cariës) of door een val, kunnen er bacteriën bij het wortelkanaal komen. Daardoor raakt de zenuw ontstoken en kan uiteindelijk afsterven. Een ontstoken pulpa is vaak pijnlijk, maar soms geeft de ontsteking geen klachten. Door de infectie van het wortelkanaal ontstaat er ook een ontsteking in het kaakbot direct rondom de wortel. Op een röntgenfoto is zo’n ontsteking vaak goed te zien.
Een ontstoken zenuw en een ontsteking in het kaakbot zijn niet alleen pijnlijk, maar leveren ook een gevaar voor tand of kies op. Daarom zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.
Tijdens de wortelkanaalbehandeling wordt het wortelkanaal stelsel helemaal schoongemaakt en gevuld.
De behandeling bestaat uit de volgende stappen:
Over het algemeen is er na de behandeling vrijwel geen napijn. Soms moet u nog terugkomen, omdat de tandarts het zichtbare gedeelte van de tand of kies nog moet afwerken, al dan niet met een kroon. Meestal moet u na een jaar terugkomen op controle. Dan maakt de tandarts een röntgenfoto om te zien of de ontsteking in het kaakbot direct rondom de wortel goed genezen is.
Meestal slaagt een wortelkanaalbehandeling in één keer. Het komt soms voor dat de wortelpunt ontsteking na een wortelkanaalbehandeling niet goed geneest. Hierdoor kunnen opnieuw klachten ontstaan. Door de behandeling opnieuw uit te voeren, kan de tand of kies alsnog behouden worden. Het vulmateriaal wordt verwijderd en het kanaal wordt opnieuw gereinigd en gevuld.
Wanneer de wortelpunt ontstoken blijft, kan uw tand behouden blijven met een kleine chirurgische ingreep. Met een kleine snede in het tandvlees komt onze endodontoloog bij de wortelpunt. We verwijderen het ontstoken weefsel en brengen een vulling aan in de wortelpunt. Het tandvlees wordt daarna weer gehecht.