Behandelingen

De endodontologische behandelingen

Wortelkanaalbehandeling

De pulpa in het wortelkanaal bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Pulpa kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of val. Hierdoor ontstaat een infectie. Tijdens een wortelkanaalbehandeling verdoven we een deel van uw mond en worden de wortelkanalen schoongemaakt en opgevuld.

Herbehandeling

Het komt soms voor dat de wortelpuntontsteking na een wortelkanaalbehandeling niet goed geneest. Hierdoor kunnen opnieuw klachten ontstaan. Door de behandeling opnieuw uit te voeren, kan de tand of kies alsnog behouden worden. Het vulmateriaal wordt verwijderd en het kanaal wordt opnieuw gereinigd en gevuld.

Wortelpunt chirurgie

Wanneer de wortelpunt ontstoken blijft, kan uw tand behouden blijven met een kleine chirurgische ingreep. Met een kleine snede in het tandvlees komt onze endodontoloog bij de wortelpunt. We verwijderen het ontstoken weefsel en brengen een vulling aan in de wortelpunt. Het tandvlees wordt daarna weer gehecht.

Symptomen van een ontstoken wortelkanaal Een ontsteking van het wortelkanaal ontwikkelt zich in verschillende fases. Hierdoor zijn er geen duidelijke pijnklachten aan te wijzen voor de tandontsteking. Onderstaande klachten komen vaak voor bij een ontsteking van tanden of kiezen:

Symptomen in het eerste stadium

  • Tandpijn bij het nuttigen van koude dranken of gerechten
  • Tandpijn bij het nuttigen van warme dranken of gerechten

Symptomen in later stadium

  • Tandpijn bij het nuttigen van koude dranken of gerechten
  • Tandpijn bij het nuttigen van warme dranken of gerechten