Endodontoloog

Ellemieke:

Ellemieke Hin studeerde in 2005 af als tandarts aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Tijdens haar studie ontwikkelde zij een bijzondere interesse voor de endodontologie en deed ze onderzoek naar ultrasone irrigatie methoden.

Na haar afstuderen deed Ellemieke ervaring op in diverse solopraktijken en groepspraktijken als tandarts algemeen practicus. In 2009 begon zij aan de postdoctorale opleiding endodontologie aan het ACTA, die zij in 2012 met succes afrondde. Tijdens deze post doctorale opleiding onderzocht ze de effecten van instrumentatie op het dentine (tandbeen). Sinds 2012 is ze als tandarts-endodontoloog erkend door de NVvE.

Ellemieke is naast haar werk bij ZuiverEndo actief als oud-voorzitter en lid van de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE). Verder neemt zij deel aan diverse commissies (NVvE en KiMO).

Wat doet de endodontoloog?

De endodontoloog is gespecialiseerd in het uitvoeren van complexe wortelkanaalbehandelingen. Ook wanneer uw eerdere wortelkanaalbehandeling niet voldoende genezen is, kunt u doorverwezen worden naar onze endodontoloog voor een tweede behandeling. Tijdens het eerste consult stelt zij een behandelplan op maat op, zodat uw klachten effectief behandeld worden. U bezoekt de endodontoloog wanneer:

 • Uw wortelkanaal ontstoken is, door bijvoorbeeld een lekkende vulling.
 • De pulpa (tandzenuw) afgestorven is.
 • Er problemen dreigen te ontstaan aan tanden en kiezen.
 • Onverklaarbare pijnklachten in het gebit of het hoofd-halsgebied.
 • Aanhoudende kiespijn.
 • Ontsteking van de tand- of kieswortel.
 • Na een ongeluk waarbij tanden en/of kiezen betrokken zijn, een dentaal trauma.

Problemen van het wortelkanaal lossen zich niet vanzelf op. Daarom is een bezoek aan de endodontoloog van groot belang wanneer u de symptomen herkent.
De endodontoloog adviseert, maakt behandelplannen en behandelt tand- en kieswortels. Hiervoor werkt de arts met een microscoop om het onzichtbare toch zichtbaar te maken.

Wat is een wortelkanaal?

De wortel van een tand of kies bevindt zich onder het tandvlees en is met het blote oog niet zichtbaar. Aan de binnenkant van de wortel zit het wortelkanaal; hier lopen zenuwvezels en kleine bloedvaatjes doorheen. Dit wordt samen ook wel ‘pulpa’ of ‘tandmerg’ genoemd. In de pulpa kunnen ziekten en ontstekingen ontstaan. Een endodontoloog behandelt deze klachten door het dode of aangetaste weefsel van het wortelkanaal te verwijderen en op te vullen.

Het eerste consult bij de endodontoloog

Tijdens het eerste consult maakt u kennis met Ellemieke Hin, de endodontoloog en wordt uw medische dossier besproken. Het consult duurt ongeveer een half uur. Hierin bespreken we de volgende onderdelen:

 • Uitvoeren van een mondonderzoek
 • Maken van röntgenopnames
 • Opstellen van een behandelplan
 • Uitwerken van de kostenbegroting

De behandeling voor het behoud van uw tand of kies is complex en duurt gemiddeld twee uur. In uitzonderlijke gevallen is er een vervolgafspraak nodig om de complete behandeling af te ronden.