Veelgestelde vragen

Mijn tandarts heeft mij doorgestuurd naar een endodontoloog. Wat is een endodontoloog en wat kan ik verwachten?

Een endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in het uitvoeren van bijzondere behandelingen aan het wortelkanaal en de tandzenuw. Daarvoor heeft de endodontoloog een extra post-doctorale opleiding van drie jaar gevolgd na het afronden van de studie tandheelkunde. De endodontoloog voert over het algemeen de meer complexe wortelkanaalbehandelingen uit. Ook kan de tandarts-endodontoloog kleine chirurgische ingrepen uitvoeren aan de tandwortel. Een behandeling bij de endodontoloog verloopt meestal heel erg ontspannen en pijnvrij. Onze patiënten vinden het vaak zelfs gezellig.

Duurt een behandeling lang?

Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies. De behandeling kan tussen de 30 minuten en 2,5 uur duren. Bij bijvoorbeeld een herbehandeling moet eerst het oude vulmateriaal uit de wortelkanalen worden verwijderd. Daarom duurt de herbehandeling meestal langer dan de eerste wortelkanaalbehandeling. De behandelduur wordt ook beïnvloed door de complexiteit van de behandeling.

Is de behandeling in één keer klaar?

Meestal wordt de behandeling, nadat u gezien bent voor een consult, in één keer afgemaakt.

Is een behandeling bij een endodontoloog pijnlijk?

Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk. Meestal zal door de verdoving de bestaande pijn verdwijnen. U kunt met de endodontoloog overleggen of verdoving noodzakelijk is.

Wie voert de behandeling uit?

Over het algemeen voert de tandarts de wortelkanaalbehandeling of herbehandeling uit. In sommige gevallen verwijst uw tandarts u naar een endodontoloog die gespecialiseerd is in wortelkanaalbehandelingen. Als u naar ZuiverEndo verwezen bent, voert endodontoloog Ellemieke Hin de behandeling uit.

Geeft een behandeling napijn?

Na het schoonmaken van de wortelkanalen kan napijn ontstaan. Meestal is dit milde pijn en is een pijnstiller niet eens nodig. Soms is de pijn heftiger. Dit kan een week duren, maar de pijn is met pijnstillers goed te onderdrukken. U kunt uw tandarts vragen welke pijnstiller voor u geschikt is. Een heel enkele keer treedt er hevige napijn, zwelling en/of koorts op. Dit gebeurt gelukkig maar zelden, maar als dat zo is, neem dan contact op met de endodontoloog of uw tandarts.

Kan ik na een wortelkanaalbehandeling gewoon gaan werken?

Werken is geen probleem. U kunt wel wat last hebben van de verdoving. Die werkt over het algemeen drie a vier uur. In die tijd kan eten en praten wellicht wat lastig zijn.

Zijn röntgenfoto's noodzakelijk?

Om de behandeling of herbehandeling goed te kunnen uitvoeren, moet de tandarts (of endodontoloog) vóór, tijdens en na de wortelkanaalbehandeling röntgenfoto’s van de tand of kies maken.

Waarom moet de wortelkanaalbehandeling soms opnieuw worden uitgevoerd?

Een wortelkanaalbehandeling slaagt meestal meteen. Maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dit kan komen door een lekkende vulling of door tandbederf, of doordat het wortelkanaal niet helemaal schoongemaakt kon worden. Dan raakt het wortelkanaal door bacteriën opnieuw geïnfecteerd. De bacteriën kunnen dan een wortelpuntontsteking in het kaakbot veroorzaken. In dat geval moet de tand of kies opnieuw worden behandeld.

Kunnen er complicaties optreden bij een wortelkanaalbehandeling of een herbehandeling?

Over het algemeen is een behandeling succesvol. Maar zoals bij alle ingrepen kunnen er tijdens de behandeling complicaties optreden.

  • Er kan een vijl of ander instrument in een kanaal afbreken.
  • Er kan spoelvloeistof doorgeperst worden.
  • Soms zijn kanalen niet te vinden of niet toegankelijk.
  • Een kies kan zo verzwakt zijn dat een kanaalbehandeling niet meer mogelijk is.
  • Een deel van de kies kan afbreken.
  • De wortel kan breken of al gebroken zijn.
  • Er kan onbedoeld een opening vanuit het kanaal naar het omliggende weefsel ontstaan.
Zijn er andere mogelijkheden dan een endodontische herbehandeling?

Als een endodontische herbehandeling niet mogelijk is, kan de tandarts of endodontoloog met u overleggen of een chirurgische behandeling mogelijk is. Een andere mogelijkheid is om de tand of kies te verwijderen. Met uw tandarts kunt u bespreken of een tand of kies te vervangen is door bijvoorbeeld een brug of een implantaat.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

De maximale tandheelkundige tarieven worden ieder jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze tarieven gelden voor alle in Nederland werkzame tandartsen, dus ook voor endodontologen. Hoeveel een wortelkanaalbehandeling kost is vooraf niet exact aan te geven. Na een eerste consult kan uw tandarts of endodontoloog de kosten voor de behandeling bepalen. Deze kosten zijn gebaseerd op hoe gecompliceerd de behandeling is en indien deze hoger zijn dan een bedrag van € 250,- zal de tandarts een begroting voor u maken. U kunt met behulp van de tariefcodes en de polisvoorwaarden nagaan wat uw verzekering vergoedt. Bij eventuele vragen kunt u kijken op de website https://www.allesoverhetgebit.nl/alles-over-kosten-en-vergoedingen/ of  kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekeraar?

Dat hangt af van de polis die u hebt afgesloten en de zorgverzekeraar die u hebt. De behandeling bij de tandarts of endodontoloog wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een aantal verzekeraars vergoeden iets uit de aanvullende tandheelkundige verzekering. Het beste is om van tevoren bij uw zorgverzekeraar te vragen wat er van de behandeling wordt vergoed, dan weet u waar u aan toe bent.

© 2024 Alle rechten voorbehouden | Zuiverendo. | Mogelijk gemaakt door iClicks